Kerlábková omáčka
Toto je nejoblíbenější jídlo naší rodiny, neznám jinou rodinu, která by ji vařila. Je to rychlé a levné.
Kedlubny nakrájíme na kostičky (já krájím maličké, lépe se jí i dětem) a v trochu osolené vodě povaříme, aby změkly (stačí 10 - 15 minut). Potom si z tuku a mouky uděláme zásmažku, do níž přidáme kedlubny i s vodou, ve které se vařily. Zásmažka není nutná, můžeme zahustit "záklechtkou" (mouka s vodou rozmíchaná v hrnku) - vyloučíme tím tuk. Dělám oběma způsoby - podle nálady. :-) Potom přidáme smetanu a masox a provaříme, přičemž "doladíme" hustotu omáčky (je-li hustá příliš, zředíme vodou, popřípadě mlékem; je-li příliš řídká, přidáme mouku rozmíchanou v trošce vody) a taky její chuť (já většinou dosoluji). U nás podáváme s vajíčkem natvrdo a s čerstvým rohlíkem - chutná nám tak nejlíp! S knedlíkem to není ono.
Kedlubny okrájíme a nakrájíme na kostičky.
Povaříme ...
Zahustíme, dochutíme a je to.
Dobrou chuť!